News

Geometries Collection: από τις ρίζες στο σήμερα

geometries

Η νέα γεωμετρική συλλογή “Geometries” της Celene έφτασε! Με έμφαση στα σχήματα και τις αφαιρετικές γεωμετρίες, η καινούρια συλλογή μας ταξιδεύει πίσω στις ρίζες του ελληνικού πολιτισμού, και μας διηγείται μια ιστορία: αυτή της γέννησης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Chronus Gold Ring

Η λέξη Γεωμετρία προέρχεται ετυμολογικά από το «Γαία+ μέτρηση». Αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μαθηματικές επιστήμες των οποίων η γνώση θεωρείται ότι δόθηκε στους ανθρώπους από τους Αρχαίους Θεούς και είναι προϊόν μιας έκλαμψης ενός γενικότερου πολιτισμού, που οφείλει την ανάπτυξή του στην ελεύθερη φιλοσοφική αμφισβήτηση και κριτική των πάντων. Η ελευθερία αυτής της σκέψης και έκφρασης, πρωτοφανής για τους αρχαίους πολιτισμούς, επέτρεψε την ανάπτυξη της τεκμηριωμένης γνώσης και ειδικότερα της μητέρας των επιστημών, της Γεωμετρίας. Έτσι αυτή κατόρθωσε να αποσπαστεί από τον όγκο των εμπειρικών γεωμετρικών γνώσεων και μαζί με τις τέχνες εφαρμογής της να υπηρετήσει τον αρχαίο τεχνικό και καλλιτεχνικό πολιτισμό και να τον εκτινάξει στα ύψη. Δείγματα της χρήσης της Γεωμετρίας αποτελούν όλοι οι αρχαίοι ναοί και τα μνημεία της Ελλάδας.

 

Phoebe Silver Necklace

Ο Πλάτωνας παρουσίασε τις αριθμητικές και τις γεωμετρικές έννοιες ως τον ιδανικό κόσμο, ή κόσμο των ιδεών. Υποστήριξε μάλιστα πως ο κόσμος είναι κατασκευασμένος από πέντε στερεά που σήμερα ονομάζονται Πλατωνικά στερεά και είναι τα πέντε κυρτά κανονικά πολύεδρα: το τετράεδρο ή τριγωνική πυραμίδα, το εξάεδρο ή κύβος, το οκτάεδρο, το δωδεκάεδρο και το εικοσάεδρο. Οι αρχαίοι γεωμέτρες ασχολούνταν πάντα με την κατασκευή αλλά και την εφεύρεση γεωμετρικών αντικειμένων. Οι κατασκευές είχε καθιερωθεί να οφείλουν να γίνονται με την χρήση μόνο δύο οργάνων: του κανόνα (χάρακα) και του διαβήτη. Υπάρχουν δε πάρα πολλές ιστορίες για προβλήματα, προσπάθειες, επιτυχίες και αποτυχίες τους σε αυτά τα έργα. Το ότι οι αρχαίοι γνώριζαν ότι υπάρχουν μόνο πέντε κυρτά κανονικά πολύεδρα, δείχνει το πόσο ασχολούνταν με τις γεωμετρικές κατασκευές. Επίσης είναι γνωστά τα 13 στερεά του Αρχιμήδη, που ονομάστηκαν έτσι γιατί εκείνος τα ανακάλυψε.

 


Η καινούρια συλλογή της Celene είναι ακριβώς εμπνευσμένη από αυτήν την γεωμετρική προσέγγιση και παρουσιάζει κομμάτια, που μέσα στην απλότητα τους επιδεικνύουν όλο το αρχαιοελληνικό κάλλος και μεγαλείο. Ξεκινώντας από τη βάση των σχημάτων της γεωμετρίας, επηρεάζεται από τις έννοιες των Πρώιμων Τιτάνων και θεοτήτων που προϋπήρχαν του δωδεκάθεου και που, για τους αρχαίους Έλληνες αποτύπωναν και ενσάρκωναν τις έννοιες και μορφές του κόσμου γύρω μας. Η Νύχτα, ο Έρωτας, ο Ωκεανός και πολλές άλλες θεότητες μεταφράζονται σε ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν μπορούσαν να κατανοήσουν, αλλά θαύμαζαν: τον κόσμο γύρω μας. Έτσι, προσέδιδαν θεϊκές μορφές σε στοιχεία του κόσμου που για εκείνους εξέπεμπαν μυστήριο και δύναμη, και σε μια προσπάθεια κατανόησης του περιβάλλοντος τους και της προέλευσής του, δημιουργήθηκαν η θεολογία και η επιστήμη. Από αυτούς λοιπόν τους άρρηκτα συνδεδεμένους ακρογωνιαίους λίθους της χρυσής εποχής, πηγή έμπνευσης της αρχαίας ελληνικής τέχνης, εκεί που θεοί και επιστήμη γίνονται ένα, γεννιέται η Geometries Collection!

Back to list

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση